U nas w domu zawsze rozchodzą się jeszcze ciepłe. Specjalnie zachwalać ich nie trzeba- puszyste ciasto i gęsty budyń, który nie wylewa się podczas pieczenia. Tylko piec i zajadać.
1 godz. 40 min
Składniki:
Składniki na 10 drożdżówek:
500 g mąki
szklanka mleka
1 jajko
2 żółtka
100 g masła
3 łyżki cukru
30 g drożdży
na nadzienie:
2 opakowania budyniu waniliowego
800 ml mleka
3 łyżki cukru
dodatkowo:
jajko
cukier puder + odrobina wrzątku
Drożdżówki z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło rozpuścić i wystudzić. Mąkę przesiać do miski, na środku zrobić wgłębienie, wkruszyć tam drożdże i zasypać odrobiną cukru. Zalać ciepłym mlekiem i rozmieszać. Odstawić na kwadrans. Do tak powstałego rozczyny dodać pozostały cukier, jajko i żółtka. Wyrabiać a po chwili wlać masło i wyrabiać aż ciasto nie będzie się kleiło. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na godzinę aż wyrośnie.
Budynie rozmieszać z cukrem i częścią mleka, ugotować na pozostałym mleku. Przestudzić.
2.Ciasto podzielić na dwie części ( tak jest łatwiej rozwałkować). Jedną część ciasta rozwałkować na kształt prostokąta na podsypanej mąką stolnicy. Podzielić na prostokąty o takiej szerokości, jak duże chcemy mieć drożdżówki (moje miały około 10 cm). Radełkiem zrobić kilka nacięć wzdłuż, mniej więcej do 1/3 długości ciasta.
Na drugim końcu nałożyć budyń i zwijać w rulon razem z naciętymi paskami.
3.Bułeczki przełożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Tak samo zrobić z drugą połową ciasta. Jajko rozbełtać i posmarować nim drożdżówki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 20 minut. Cukier puder wymieszać z wrzątkiem i posmarować przestudzone drożdżówki.
Komentarze