drożdżówki z budyniem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

U nas w domu zawsze rozchodzą się jeszcze ciepłe. Specjalnie zachwalać ich nie trzeba- puszyste ciasto i gęsty budyń, który nie wylewa się podczas pieczenia. Tylko piec i zajadać.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Składniki na 10 drożdżówek:
    500 g mąki
    szklanka mleka
    1 jajko
    2 żółtka
    100 g masła
    3 łyżki cukru
    30 g drożdży
    na nadzienie:
    2 opakowania budyniu waniliowego
    800 ml mleka
    3 łyżki cukru
    dodatkowo:
    jajko
    cukier puder + odrobina wrzątku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Drożdżówka Desery

Drożdżówki z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Masło rozpuścić i wystudzić. Mąkę przesiać do miski, na środku zrobić wgłębienie, wkruszyć tam drożdże i zasypać odrobiną cukru. Zalać ciepłym mlekiem i rozmieszać. Odstawić na kwadrans. Do tak powstałego rozczyny dodać pozostały cukier, jajko i żółtka. Wyrabiać a po chwili wlać masło i wyrabiać aż ciasto nie będzie się kleiło. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na godzinę aż wyrośnie.
    Budynie rozmieszać z cukrem i częścią mleka, ugotować na pozostałym mleku. Przestudzić.
  • 2 2. Ciasto podzielić na dwie części ( tak jest łatwiej rozwałkować). Jedną część ciasta rozwałkować na kształt prostokąta na podsypanej mąką stolnicy. Podzielić na prostokąty o takiej szerokości, jak duże chcemy mieć drożdżówki (moje miały około 10 cm). Radełkiem zrobić kilka nacięć wzdłuż, mniej więcej do 1/3 długości ciasta.
    Na drugim końcu nałożyć budyń i zwijać w rulon razem z naciętymi paskami.
  • 3 3. Bułeczki przełożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Tak samo zrobić z drugą połową ciasta. Jajko rozbełtać i posmarować nim drożdżówki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 20 minut. Cukier puder wymieszać z wrzątkiem i posmarować przestudzone drożdżówki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować