Drożdżówki z budyniem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Drożdżówki smakują podobnie jak te z piekarni. Podobnie, ponieważ jeszcze nie widziałam w żadnym sklepie tak hojnie nadzianych bułeczek i to z dodatkiem bakalii :)

  • 2 godz.

Składniki:


  • 3 szklanki mąki pszennej
    1/4 kostki masła (roztopionego)
    szczypta soli
    1 jajko
    2 żółtka
    1/2 szklanki cukru
    kilka kropel olejku waniliowego lub śmietankowego
    garść kandyzowanej skórki pomarańczowej
    3 - 4 dag świeżych drożdży

    Nadzienie:

    2 budynie waniliowe
    800 ml mleka
    1 łyżka masła
    3 łyżki cukru
    po 6 sztuk suszonych moreli i śliwek
    garść rodzynek
    1/2 czekolady deserowej lub mlecznej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Drożdżówka Desery

Drożdżówki z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. To ciasto drożdżowe jest bardzo proste do przyrządzenia, na wstępnie napiszę, że nie może się nie udać :) Do miski wsypujemy mąkę i cukier, dodajemy skórkę, jajka, masło i olejek. Mleko podgrzewamy, aby było lekko ciepłe (nie może nas parzyć) i rozpuszczamy w nim drożdże, a następnie wlewamy do reszty składników. Wszystko dokładnie miksujemy lub wyrabiamy rękoma i zostawiamy pod przykryciem na ok 40 minut.
  • jajka 2. Taka mała ciekawostka: Użyłam dzisiaj 2 jajek, ponieważ jedno z nich miało podwójne żółtko. Zrobiłam zdjęcie, żeby porównać jajko swojskie do sklepowego. Waga się waha ogromnie, jajko swojskie jest
    2 x większe :) Wagowo to 104 g : 55 g
  • ciasto 3. Z mleka na budyń odlewamy 1 szklankę i rozpuszczamy w niej proszek budyniowy. Resztę mleka gotujemy z 3 łyżkami cukru. Gdy mleko się już podnosi, wlewamy do niego budyń i gotujemy, aż masa zacznie odchodzić od garnka. Na samym końcu dodajemy masło i dokładnie mieszamy.
  • ciasto 4. Bakalie kroimy na mniejsze kawałki.
  • drożdżówki 5. Gdy ciasto jest już bardzo ładnie wyrośnięte, przekładamy je na stolnicę posypaną mąką i krótko przerabiamy. Wałkujemy na grubość ok 1 cm i wykrawamy szklanką lub miseczką drożdżówki, a ich środek spłaszczamy np. szklanką. Układamy na blaszce do pieczenia (może być ciasno), napełniamy budyniem i posypujemy bakaliami. Pieczemy w 180*C przez ok 20 minut (czas się może wydłużyć lub skrócić w zależności od wielkości i grubości drożdżówek).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować