Drożdżówka z czerwonymi porzeczkami ,agrestem i kruszonką

4.5 (8 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Szybka w przygotowaniu,pyszna drożdżówka z sezonowymi owocami.Nie za słodka ,idealna do kawki czy herbatki

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na ciasto:
    7 dag drożdży
    1 szkl.cukru
    4 jajka
    1 szkl.oleju
    1szkl.mleka
    4 szkl.mąki tortowej
    owoce porzeczki czerwonej i agrestu ok.400-500gram
    Na kruszonkę:
    1/2kostki margaryny
    1/2 szkl.cukru
    1/2 szkl.mąki
Wystaw ocenę:

4.5 (8 ocen)

Zobacz również:

Bułeczki drożdżowe

Drożdżówka z czerwonymi porzeczkami ,agrestem i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko lekko podgrzewamy dodajemy do niego drożdże i cukier,mieszamy.Nastepnie przesiewany mąkę mieszamy,dodajemy jajka i na końcu dodajemy olej ,mieszamy i odstawiamy na 2 godziny.Po dwóch godzinach ciasto mieszamy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Nakladamy umyte i osuszone owoce i posypujemy przygotowaną kruszonką.Kruszonke czyli margarynę,mąkę ,cukier zagniatamy palcami i posypujemy owoce.Ciasto pieczemy ok.40 min w temp.180 stopni.Wymiary blachy do pieczenia u mnie 40 cm/24cm.

Porady

Ciasto można zrobić z różnymi owocami.Jest szybkie i bardzo proste w przygotowaniu.A za sprawą oleju długo zachowuje świeżość;)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować