Drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

4.44 (176 ocen)

  • 4 godz.

Rewelacyjny placek do porannej kawy, na spotkanie z przyjaciółmi i niedzielny deser :)

  • 4 godz.

Składniki:

  • CIASTO:
    10 dag drożdży
    1 szkl cukru
    1 cukier waniliowy
    5 jaj (roztrzepać widelcem)
    szczypta soli
    1 szkl mleka
    1 szkl oleju
    5 szkl mąki

    KRUSZONKA:
    6 łyżek mąki
    2 łyżki masła
    4 łyżki cukru

    dodatkowo 1/2 kg śliwek np węgierek
Wystaw ocenę:

4.44 (176 ocen)

Zobacz również:

Placek Desery

Drożdżowe ze śliwkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. WAŻNE: ZACHOWAĆ KOLEJNOŚĆ SKŁADNIKÓW!!!

    Pokruszyć drożdże, dodać kolejno wszystkie składniki. Odstawić na 3 godziny bez mieszania. Po tym czasie wymieszać mikserem na niskich obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji. Przełożyć do dużej blachy.
  • 2. Śliwki umyć, pokroić na połówki, opruszyć mąką. Układać na cieście środkami do góry.
  • 3. Przygotować kruszonkę: wymieszać wszystkie składniki do połączenia. Posypać placek. Piec 40 min w temp 180st.

Porady

Zamiast śliwek można użyć innych sezonowych owoców lub bakalii.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować