Drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

0 (0 ocen)

Pyszne i łatwe w wykonaniu ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką skradnie Wasze serca

Składniki:

  • 100g drożdży
    1 kg mąki pszennej + kilka łyżek
    1 szkl. mleka
    0,5 szkl. cukru +5-6 łyżek
    1 op. cukru waniliowego
    200g masła
    3 jajka
    1/2 kg śliwek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto drożdżowe Desery

Drożdżowe ze śliwkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie :

    Mleko podgrzewamy.
    Drożdże zasypujemy cukrem (3 łyżki).
    Mieszamy aż do rozpuszczenia.
    Łączymy z ciepłym mlekiem.
    Wsypujemy mąkę (2łyżki) i mieszamy,
    by nie było wielu grudek.
    Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (u mnie stały ok.30 minut).
    Masło (150g)rozpuszczamy i studzimy.
    Gdy drożdże wyrosną dodajemy mąkę resztę mąki,
    jajka ,cukier waniliowy i pozostały cukier biały.
    Na końcu dodajemy przestudzone rozpuszczone masło.
    Wyrabiamy ciasto do momentu aż zacznie odchodzić od rąk.
    Wtedy je odstawiamy i przykrywamy ściereczką.
    Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy (25x36cm) i wyrównujemy wierzch.
    Śliwki myjemy, drylujemy. Połówki układamy na cieście.
    Masło rozpuszczamy (50g).
    Dodajemy cukier (2-3 łyżki) i kilka łyżek mąki.
    Ucieramy ucieramy do momentu uzyskania charakterystycznej kruszonki.
    Przygotowaną kruszonką posypujemy wierzch ciasta.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st.C
    przez 50 minut ( aż ciasto ładnie się zrumieni)
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować