Drożdżowe ślimaczki z makiem

4.5 (149 ocen)

Idealne na piknik lub na drugie śniadanie.

Składniki:

  • 650 g maki
    40 g drożdży
    100 g cukru
    150 g jogurtu greckiego
    100 g twarogu
    140 ml mleka
    3 łyżki śmietany
    1 jajko
    1 cukier waniliowy
    3 łyżki oleju
    szczypta soli

    1/3 puszki masy makowej
    1 białko
    1 łyżka cukru
    1 łyżka bułki tartej
    kilka kropli aromatu migdałowego

    żółtko + 2 łyżki mleka
    płatki migdałowe do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Desery

Drożdżowe ślimaczki z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drożdże 1. Drożdże, mleko i łyżkę cukru wymieszać i zostawić na 15 minut.
  • Składniki płynne 2. Jogurt, ser, jajko, śmietanę i resztę cukru zmiksować blenderem na gładką płynną masę i przelać do misy robota.
  • Ciasto 3. Dodać wyrośnięte drożdże, sól, połowę mąki i wymieszać. Dodać resztę mąki i olej. Wyrobić gładkie miękkie ciasto.
  • Ciasto 4. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Mak 5. W między czasie ubić białko z łyżką cukru i wymieszać z masą makową. Dodać aromat i bułkę tartą dla zagęszczenia masy.
  • Podzielone ciasto 6. Wyrośnięte ciasto podzielić na 15 - 16 części
  • Nadziewanie 7. Z każdej części wałkować prostokąt o wymiarach 14 / 20cm i smarować masą makową.
  • Formowanie 8. Zwinąć roladkę, spłaszczyć lekko i naciąć nożem na całej długości.
  • Formowanie 9. Zwinąć roladkę na kształt ślimaczka.
  • Drożdżówki 10. Ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i odstawić na pół godziny do podrośnięcia. Następnie posmarować żółtkiem rozmieszanym z mlekiem i posypać płatkami migdałowymi.
  • Gotowe 11. Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować