Drożdżowe serca z orzechami .

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

po prostu smakują genialnie

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na ciasto (10 sztuk bułeczek):

    160 ml mleka
    2,5 łyżki cukru
    pół łyżeczki soli
    1 jajko
    2,5 szklanki mąki pszennej
    2 łyżki roztopionego masła
    7 g drożdży suchych (1 opakowanie) lub 15 g drożdży świeżych
    Składniki na orzechowe nadzienie:

    200 g zmielonych orzechów włoskich
    100 g brązowego cukru
    80 g śmietany 30%
    pół łyżeczki cynamonu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Drożdżowe serca z orzechami . - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki na nadzienie 1. ciasto drożdżowe:

    Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić (z drożdżami świeżymi należy wcześniej zrobić rozczyn). Nie dosypywać więcej mąki, by ciasto nie było zbyt twarde. Wyrabiać długo, aż ciasto nie będzie lepkie, natomiast będzie sprężyste i będzie odchodzić od ręki. Uformować w kulę, przykryć lnianym ręczniczkiem i pozostawić do podwojenia objętości w ciepłym miejscu.
    podzielić ciasto na 10 kawałków (ok 60-70 g)

    nadzienie orzechowe:
    Wszystkie składniki wymieszać, lekko rozcierając.
  • placek z nadzieniem 2. każdą część rozwałkować na placek i nałóż nadzienie
  • rulonik 3. zwijamy w rulonik jak naleśnik
  • składamy na pół 4. składamy na pół
  • przecinamy 5. przeciąć go w połowie, pozostawiając nieprzecięte 2 cm od góry.
  • gotowe serduszko 6. Wywinąć na boki rozcięte części, by otrzymać kształt serca.
  • 7. Przykryć lnianym ręczniczkiem, pozostawić w cieple na 30 - 40 minut do wyrośnięcia. Przed samym pieczeniem warto posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka, by były rumiane.

    Piec w temperaturze 180ºC przez około 15-17 minut. Wystudzić.

Porady

przed pieczeniem posmarować rozmąconym jajkiem z łyżką mleka .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować