Drożdżowe serca z orzechami . - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto drożdżowe:
Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić (z drożdżami świeżymi należy wcześniej zrobić rozczyn). Nie dosypywać więcej mąki, by ciasto nie było zbyt twarde. Wyrabiać długo, aż ciasto nie będzie lepkie, natomiast będzie sprężyste i będzie odchodzić od ręki. Uformować w kulę, przykryć lnianym ręczniczkiem i pozostawić do podwojenia objętości w ciepłym miejscu.
podzielić ciasto na 10 kawałków (ok 60-70 g)
nadzienie orzechowe:
Wszystkie składniki wymieszać, lekko rozcierając.
2.każdą część rozwałkować na placek i nałóż nadzienie
3.zwijamy w rulonik jak naleśnik
4.składamy na pół
5.przeciąć go w połowie, pozostawiając nieprzecięte 2 cm od góry.
6.Wywinąć na boki rozcięte części, by otrzymać kształt serca.
7.Przykryć lnianym ręczniczkiem, pozostawić w cieple na 30 - 40 minut do wyrośnięcia. Przed samym pieczeniem warto posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka, by były rumiane.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 15-17 minut. Wystudzić.
Porady
przed pieczeniem posmarować rozmąconym jajkiem z łyżką mleka .
Komentarze