Drożdżowe serca z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Krok 1
W kubku wymieszać drożdże z ½ szklanki ciepłego( nie gorącego!) mleka, cukrem i łyżeczką maki. Odstawiamy na 10 min do wyrośnięcia. Do większego naczynia przesiewamy mąkę, dodajemy wyrośnięty zaczyn oraz pozostałe składniki. Przed przystąpieniem do wyrabiania ciasta smarujemy ręce łyżką oliwy (wtedy fajnie ciasto odchodzi od rąk, a nie przykleja się).
Drożdżowe bułeczki
Krok 2
Wyrabiamy ciasto przynajmniej 5-10 minut. Po tym czasie wyrobione ciasto wkładamy z powrotem do dużej miski, zakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinkę aby ładnie wyrosło.
Drożdżowe serca z marmoladą
Krok 3
Ciasto dzielimy na ok. 10 równych kulek. Każdą rozwałkowujemy na kształt koła. Na środku smarujemy marmoladę (1 łyżka).
Drożdżowe serca z marmoladą
Krok 4
Następnie zwinąć razem z marmoladą, w taki sposób jak zwijamy naleśniki.
Drożdżowe serca z marmoladą
Krok 5
Naleśnik należy zwinąć w pół.
Krok 6
Ostrym nożem przeciąć go w połowie, pozostawiając nieprzecięte 2 cm od góry, dół serca lekko złączyć i docisnąć aby marmolada spodem nie wyleciała, a serce zachowało kształt. Wywinąć lekko na boki rozcięte części, by otrzymać kształt serca. Ułożyć na blaszce w równych odstępach, posmarować jajkiem roztrzepanym. Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut.
Komentarze