Drożdżowe serca

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pomysł nie tylko na Walentynki, ale może przede wszystkim na wspólne, weekendowe śniadania. Nie wymaga zbyt dużego nakładu pracy a efekt... Sami oceńcie.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki:
    25 g świeżych drożdży
    1 szklanka mleka
    3,5 szklanki mąki pszennej
    4 łyżki roztopionego masła
    2 jajka
    0,5 szklanki cukru
    1 łyżeczka soli

    Nadzienie:
    250 g serka mascarpone
    2-3 łyżki dżemu jagodowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Desery

Drożdżowe serca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże kruszymy, dodajemy 1 łyżkę cukru oraz 3 łyżki mąki, zalewamy 1/2 szkl. ciepłego mleka. Mieszamy całość pozbywając się grudek. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15-20 min.
  • 2. Do miski przesiewamy resztę mąki, dodajemy rozmącone jajka połączone z roztopionym masłem oraz mlekiem, sól i pozostały cukier, dolewamy zaczyn i wyrabiamy masę.

  • 3. Ciasto wyrabiamy do momentu kiedy zaczyna odstawać od miski - będzie się kleić. Formujemy kulkę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godz.
    W czasie wyrastania ciasta serek mieszamy dokładnie z dżemem.

  • 4. Po wyrośnięciu odgazowujemy ciasto i dzielimy na ok. 8 części. Z każdej części formujemy kulkę i rozwałkowujemy na cienki placek. Na górze placka wykładamy nadzienie. Całość zwijamy w rulon (jak naleśnika), nacinamy zostawiając ok. 1 cm od brzegu i wywijamy nacięte boki na zewnątrz tworząc serce.

  • 5. Serduszka układamy obok siebie na blaszce zostawiając miejsce, przykrywamy ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 15-20 min.

  • 6. Po tym czasie całość smarujemy rozkłóconym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Zapiekamy przez ok. 15-25 min, do momentu zarumienienia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować