Drożdżowe rogaliki z truskawkami

4.49 (149 ocen)

Pyszne, tradycyjne drożdżowe rogale ze świeżymi lub mrożonymi owocami. Idealne na zbliżający się Tłusty Czwartek.

Składniki:

  • 40g świeżych drożdży,
    5 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
    3/4 szklanki mleka,
    150g masła,
    2 jajka,
    6 łyżek cukru pudru trzcinowego,
    szczypta soli,
    350g truskawek,
    1/3 szklanki mleka do posmarowania.
Wystaw ocenę:

4.49 (149 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Desery Rogaliki

Drożdżowe rogaliki z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • surowe rogaliki 1. Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru pudru, łyżką mąki i łyżką ciepłego mleka. Odstawić, by drożdże się rozpuściły i zaczęły pracować. Masło stopić, przestudzić. Jajka utrzeć z 3 łyżkami cukru pudru na kogel-mogel. Mąkę przesiać, dodać rozczyn z drożdży oraz kogel-mogel. Wlać resztę letniego mleka, dodać szczyptę soli oraz resztę cukru pudru. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
  • surowe rogale2 2. Następnie ciasto podzielić na 3 części. Każdą rozwałkować na kształt koła, pociąć na 8 trójkątów. na każdym trójkącie układać po 3-4 truskawki.
  • surowe rogaliki3 3. Zwijać do środka, tworząc rogale. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia na około 30minut. Następnie posmarować mlekiem, piec około 30-35miniut w temp. 180st. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować