Pałki w cieście francuskim

5 (165 ocen)

Sakiewki z ciasta francuskiego to bardzo prosta, ale efektowna i smaczna propozycja. Można podać ją jako ciepłą przystawkę lub jako danie obiadowe - wystarczy dodać surówkę. Idealna, gdy znudził się nam już tradycyjny kurczak.

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
    6 pałek kurczaka
    1kg ugotowanych ziemniaków
    1-2 ząbki czosnku
    1 słoik suszonych pomidorów w oliwie
    3-4 łyżki startego żółtego sera
    Garść oliwek
    Sól, pieprz
    Mielona słodka papryka
    Rozmaryn
    Oliwa
    Żółtko
Wystaw ocenę:

5 (165 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Dania główne Sakiewki

Pałki w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pałki umyć, osuszyć, oprószyć solą, pieprzem i mieloną papryką. Następnie obsmażyć na oliwie ze wszystkich stron.
  • 2. Ziemniaki rozgnieść. Dodać do nich pokrojone suszone pomidory, oliwki pocięte w plasterki, przeciśnięty przez praskę czosnek, stary na drobnych oczkach tarki żółty ser oraz rozmaryn. Starannie wymieszać.
  • Pałki w cieście francuskim 3. Ciasto francuskie pokroić na 6 kawałków. Na środek każdego nałożyć po dwie łyżki ziemniaków oraz ustawić pałkę. Ciasto zwiną w sakiewkę, związać nitką.
  • Pałki w cieście francuskim 4. Sakiewki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym żółtkiem.
  • 5. Sakiewki piec 35-40min w temperaturze 180st.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Kurczak Oliwki Suszone pomidory

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować