Sakiewki schabowe z nadzieniem serowo-porowym

4.5 (145 ocen)

Propozycja na pyszny niedzielny obiad.

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości
    15 dag żółtego sera
    2 małe pory
    15 dag masła
    3-4 długie liście pora
    1/2 szklanki rosołu- może być z kostki
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Sakiewki schabowe z nadzieniem serowo-porowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sakiewki schabowe z nadzieniem serowo-porowym 1. Mięso myję, osuszam kroję w dość grube plastry. Każdy plaster lekko rozbijam, uważając by nie przedziurawić mięsa. Nacieram solą i pieprzem.
  • Sakiewki schabowe z nadzieniem serowo-porowym 2. Ser ścieram na tarce i ucieram z masłem. Pora kroję w krążki i mieszam z masą serową.
  • Sakiewki schabowe z nadzieniem serowo-porowym 3. Łodygi pora kroje w długie i cienkie paski.
  • Sakiewki schabowe z nadzieniem serowo-porowym 4. Na środku każdego kotleta nakładam po łyżce farszu,
  • Sakiewki schabowe z nadzieniem serowo-porowym 5. łapię za brzegi zbierając je razem i delikatnie skręcam zgodnie z ruchem wskazówek zegara, przewiązuję paskami pora.
  • Sakiewki schabowe z nadzieniem serowo-porowym 6. Sakiewki układam w natłuszczonym naczyniu do zapiekania. Podlewam rosołem i zamykam naczynie.
    Piekarnik nagrzewam do 200°C, wstawiam sakiewki na 10-15 min, następnie zmniejszam temperaturę do 180° C i piekę przez około godzinę.
    Podaję z ziemniakami i sosem z pieczenia lub jako przystawkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Por Schab Ser żółty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować