Drobiowa galaretka

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Delikatna drobiowa galaretka z jajkiem, na różne okazje w tym świąteczne, podawać ją z octem chrzanem lub cytryną.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1,5 kg kurczaka
    1 marchew
    1/2 selera
    1 pietruszka
    2 liście laurowe
    3 ziarenka ziela angielskiego
    3 jajka gotowane na twardo
    1/2 puszki groszku konserwowego
    50 g żelatyny
    sól do smaku
    pieprz czarny świeżo mielony do smaku

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Drobiowa galaretka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka myjemy dzielimy na mniejsze porcje, wkładamy do garnka zalewamy zimną wodą-tyle aby przykryła mięso, gotujemy w trakcie dodajemy obrane warzywa, ziele angielskie i liść laurowy gotujemy do miękkości około 1-1,5 godziny.Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • 2. Gdy mięso będzie odchodzić od kości, wyjmujemy z garnka a wywar odcedzamy, żelatynę wymieszać w małej ilości wywaru do rozpuszczenia i połączyć z resztą bulionu, dokładnie wymieszać.Mięso obrać od kości pokroić drobno.
  • 3. Na dnie małych kokilek ułożyć plasterki gotowanego jajka, groszek oraz pokrojona gotowaną marchewkę, mięso i zalać delikatnie bulionem.Ostudzić na blacie wstawić do lodówki.Gdy galaretka stężeje wyjmujemy z miseczek na talerz.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groszek Jajka Kurczak Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować