Galaretka drobiowa

  • wyświetlono: 92 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Na świąteczny stół :)

DSC_8347
  • 8 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

1 kurczak, u mnie ok. 1,1 kg
włoszczyzna
ziele angielskie, liść laurowy
jarzynka
3 jajka
40 g żelatyny
120 g groszku
1 łyżka posiekanego koperku

Sposób przygotowania przepisu:

Galaretka drobiowa

  • 1. Kurczaka poporcjować, obrać ze skóry, zalać wodą i zagotować. Zebrać szumowiny, dodać liści laurowy, 2 ziela angielskie, 2 łyżeczki jarzynki i włoszczyznę. Przykryć i gotować na małym ogniu do miękkości mięsa. Wyłowić mięso i marchewki. Jajka ugotować na twardo. Mięso obrać z kości, u mnie wyszło ok 400 g. Odlać 1 litr buliony, wsypać żelatynę i mieszać do jej rozpuszczenia, przestudzić. Marchewki pokroić w kostkę, jajka obrać. Jedno większe naczynie lub kilka mniejszych wyłożyć folią spożywczą. Na dnie ułożyć plasterki jajka, posypać groszkiem i marchewkę, a następnie rozłożyć mięso. Do bulionu dodać koperek, wymieszać, zalać mięso i odstawić do lodówki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

KurczakWielkanocmięso z rosołurosółmięso z kurczakagalaretka drobiowana świąteczny stółgalaretka z kurczakiem

Komentarze

Podobne przepisy

GALARETKA DROBIOWA

Dodane przez: JOANNA 55a

GALARETKA DROBIOWA

bardzo smaczna

Galaretka drobiowa

Dodane przez: nadia180

Galaretka drobiowa

Najlepsza jest polana sokiem z...

Galaretka mięsna

Dodane przez: joanna30

Galaretka drobiowa

Pyszna przystawka nie tylko na...

Galaretka drobiowa

Dodane przez: Dobika

Galaretka drobiowa

Przepyszna galaretka,którą często...

Galaretka drobiowa

Dodane przez: slodkokwasnakuchnia

Galaretka drobiowa

Galaretka zrobiona z mięsa z rosołu...

Galaretka drobiowa

Dodane przez: Gosia Kowalczyk

Galaretka drobiowa

Ta potrawa często gości u nas na...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE