Dresden stollen to niemiecka strucla pieczona z okazji Bożego Narodzenia. Jest ona bardzo bogata w bakalie. Środek to oczko z marcepanu. Jest przepyszna! Na pewno zagości w Święta na moim stole :)
2 godz. 30 min
Składniki:
350 g mąki pszennej
8 g (1 torebka) suszonych drożdży
50 g cukru
150 ml mleka
70 g masła
1 duże jajko
200 g mieszanych suszonych owoców (dałam żurawinę, śliwki, morele, figi, miechunkę i kandyzowane truskawki)
2 łyżki rumu
150 g marcepanu
do posypania gotowego ciasta:
ok. 20 g masła
cukier puder
Dresden stollen - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypać mąkę, cukier i suszone drożdże, wymieszać łyżką.
Wlać mleko,`dodać jajko, krótko wyrobić ciasto. Masło rozpuścić, lekko ostudzić, dodać do ciasta, wyrobić na jednolite ciasto. Odstawić na ok. 1/2 godziny.
2.Suszone owoce pokroić, polać rumem, wymieszać, odstawić na ok. 1/2 godziny.
3.Do lekko podrośniętego ciasta dodać suszone owoce, jeszcze raz wyrobić tak, by owoce równo rozłożyły się po całości.
4.Ciasto wyłożyć na posypanej mąką desce, rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 27x21 cm.
5.Marcepan uformować w wałek o długości ok. 3 cm krótszej niż długość ciasta, ułożyć na środku. ciasto złożyć na połowę. Zlepić ze sobą brzegi, Zostawić do wyrośnięcia na ok. 1/2 godziny. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 C, piec ok. 20 minut.
6.Pozostałe 20 g masła rozpuścić, posmarować gorące ciasto i od razu obficie posypać cukrem pudrem.
Komentarze