Stollen

  • wyświetlono: 797 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Bożonarodzeniowe ciasto niemieckie.

Iwusia
  • 150min

Składniki

Ciasto:
1,5 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
cukier waniliowy
10g drożdży świeżych
80 ml mleka
80 ml masła
szczypta soli
1 jajko

Nadzienie:
80g rodzynek
50g skórki pomarańczowej
50g skórki cytrynowej
50g płatków migdałowych
1 łyżka cynamonu
1 łyżka kardamonu
4 łyżki rumu

masa marcepanowa ok 250g
cukier puder

Sposób przygotowania przepisu:

Stollen

  • 1. Przygotowujemy rozczyn. Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy łyżkę
    cukru, łyżkę mąki i zalewamy ciepłym, ale nie wrzącym ! mlekiem i
    mieszamy do połączenia się składników. Rozczyn odstawiamy w ciepłe
    miejsce i czekamy, aż podrośnie.
    Wszystkie bakalie wsypujemy do miski, dodajemy przyprawy i zalewamy
    rumem odkładamy na ok 2 godziny.
    Mąkę, sól, cukier, jajko, masło, letnie mleko oraz rozczyn zagniatamy
    na gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto nie może się kleić do rąk.
    Ciasto wkładamy do miski posypanej mąką i odstawiamy przykryte
    ściereczką na ok 2 godziny w ciepłe miejsce, aż ciasto podrośnie i
    podwoi swoją objętość.
    Ciasto wałkujemy na ok 2 cm i wysypujemy odciśnięte bakalie. Ciasto
    zagniatamy tak aby bakalie połączyły się z ciastem. Ponownie wałkujemy
    ciasto na kształt owalny i na środek ciasta wykładamy masę
    marcepanową. Masę należy zagnieść i zrobić niej wałek na długość
    ciasta. Ciasto składamy, ale na ok 3/4 dolnej części. dobrze
    dociskając miejsce z marcepanem. Blachę do pieczenia wykładamy
    papierem do pieczenia a następnie układamy na niej ciasto i ponownie
    przykrywamy ściereczką i odkładamy na ok godzinę, aż ciasto lekko
    podrośnie. Pieczemy ok 40 min w temp.180'C. Gotowe ciasto posypujemy
    cukrem pudrem. Smacznego !!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zycieboże narodzenie
 

Komentarze

Podobne przepisy

pierniki

Dodane przez: lucyna19

Miękkie pierniki drożdzowe

Zdecydowanie wolę pierniki miękkie,dlatego...

image-061sa16

Dodane przez: JulkaTomeczek

Jabłecznik z kruszonką

Pyszny jabłecznik z dużą ilością...

Pierniczki dziecinnie łatwe

Dodane przez: dorota w

Pierniczki dziecinnie łatwe

Te pierniczki robiła niedawno moja...

Śmietanowiec

Dodane przez: Kasia84

Śmietanowiec

Śmietanowiec jest to ciasto które...

Pierniki staropolskie na ciescie dojrzewajacym

Dodane przez: Kloruś

Pierniczki staropolskie na cieście dojrzewającym

Pulchne, aromatyczne pierniczki...

image-256yewe

Dodane przez: bozena58

Krem mascarpone gęsty

smaczny krem do wielu ciast i tortów