marcepanowy Stollen

0 (0 ocen)

  • Łatwy

ciasto pieczone w okresie Bozego Narodzenia u naszych zachodnich sasiadow

  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:
    - mąka: 375 gramów
    - drożdże swieże: 1 sztuka
    - mleko: 6 łyżek
    - cukier: 70 gramów
    - sól: 1 szczypta
    - maslo stopione: 60 gramów
    - zoltko: 1 sztuka
    - bilako: 2 sztuki
    NADZIENIE:
    - masa marcepanowa: 400 gramów
    - olejek migdalowy: 0.5 opakowania
    - migdaly posiekane: 100 gramów
    - cukier puder: 6 łyżek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Marcepanowy stollen - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. z polowy ilosci mleka, 2 lyzek cukru, 2 lyzek maki i drozdzy zrobic zaczyn; poczekac az zacznie rosnac.

    Do miski dodac pozostale skladniki i zaczyn, miksowac na gladka mase. W razie potrzeby dodac odrobine mleka wiecej.

    Ciasto odstawic w cieple miejsce do podwojenia objetosci.


  • 2. Mase marcepanowa, olejek migdalowy i posiekane migdaly bez skorki zagniesc rekami na jednolita mase.
  • 3. Wyrosniete ciasto drozdzowe rozwalkowac na prostokat ok. 30x40 cm.
    Nadzienie rozwalkowac podsypujac cukrem pudrem na prostokat troche mniejszy od ciasta.
    Ciasto z nadzieniem zrolowac, ponownie odstawic do wyrosniecia na ok. 30min.

    Przed wlozeniem do piekarnika rolade posmarowac zoltkiem rozbeltanym z odrobina mleka.

    Piec ok. 30-40min w temp 180°.

    Po upieczeniu posmarowac roztopionym maslem i obficie posypac cukrem pudrem.


Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować