Marcepanowy stollen - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.z polowy ilosci mleka, 2 lyzek cukru, 2 lyzek maki i drozdzy zrobic zaczyn; poczekac az zacznie rosnac.
Do miski dodac pozostale skladniki i zaczyn, miksowac na gladka mase. W razie potrzeby dodac odrobine mleka wiecej.
Ciasto odstawic w cieple miejsce do podwojenia objetosci.
2.Mase marcepanowa, olejek migdalowy i posiekane migdaly bez skorki zagniesc rekami na jednolita mase.
3.Wyrosniete ciasto drozdzowe rozwalkowac na prostokat ok. 30x40 cm.
Nadzienie rozwalkowac podsypujac cukrem pudrem na prostokat troche mniejszy od ciasta.
Ciasto z nadzieniem zrolowac, ponownie odstawic do wyrosniecia na ok. 30min.
Przed wlozeniem do piekarnika rolade posmarowac zoltkiem rozbeltanym z odrobina mleka.
Piec ok. 30-40min w temp 180°.
Po upieczeniu posmarowac roztopionym maslem i obficie posypac cukrem pudrem.
Komentarze