Dorsz w zapiekance tortowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.- Marchewkę obrać, pokroić w plastry, posolić, dodać 1 łyżkę masła, podlać 1/2 szklanką wody i udusić do miękkości.
- Odlać płyn, zmiksować marchewkę i doprawić odrobiną imbiru. Po wystudzeniu dodać 1 jajko i zmiksować z nim.
- Seler i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę, posolić, dodać łyżkę masła, podlać wodą i udusić do miękkości.
- Odlać powstały płyn, zmiksować i doprawić gałką muszkatołową. Po ostudzeniu dodać 1 jajko i ponownie zmiksować.
- Filet z dorsza pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny.
- Pora umyć, pokroić w półkrążki białą i część zielonej łodygi. Rozgrzać 2 łyżki oleju i podsmażyć pora. Wymieszać z rybą i 1 jajkiem, doprawić solą i pieprzem.
- Roztrzepać 3 jajka z odrobiną soli i pieprzu, dodać 1 łyżkę natki pietruszki i usmażyć omlet na odrobinie oleju.
2.- Średnią tortownicę wysmarować olejem i położyć na spód omlet.
- Na omlet położyć puree z marchewki, następnie dorsza i puree selerowo-pietruszkowe.
- Wstawić do piekarnika na 30 minut do temp. 180 st.C
- Po tym czasie roztrzepać 3 jajka, dodać sól, pieprz i 1 łyżkę natki pietruszki.
- Zalać jajkami zapiekankę i piec jeszcze 10 minut w tej samej temperaturze.
Komentarze