Donaty

4.48 (174 ocen)

Wyśmienite pączki z dziurką. Przepis dostałam od koleżanki.

Składniki:

  • Składniki
    30 dag twarogu
    14 dag cukru lub cukru pudru
    cukier waniliowy
    12 łyżek mleka
    12 łyżek oleju
    szczypta soli
    60 dag mąki pszennej
    4 łyżeczki proszku do pieczenia
    olej do smażenia
    cukier puder do oprószenia gotowych donatów
Wystaw ocenę:

4.48 (174 ocen)

Zobacz również:

Desery

Donaty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twaróg ucieramy z cukrem, mlekiem, olejem i szczyptą soli. Dodajemy mąkę z proszkiem i zagniatamy gładkie ciasto.
    Wałkujemy na grubość około 1 cm. Szklanką o średnicy około 5-6 cm wycinamy koła, w każdym małym kieliszkiem lub nakrętką od napoju wykrawamy dziurkę.
    W rondelku rozgrzewamy tyle oleju, aby donaty podczas smażenia były całe zanurzone. Donaty smażymy po ok. 2 minuty z każdej strony. Temperatura tłuszczu powinna wynosić ok. 160 stopni. W zbyt wysokiej ciastka nie zdążą wyrosnąć, przedwcześnie przyrumienią się z zewnątrz, w środku pozostając surowe, w zbyt niskiej pozostaną blade i wchłoną dużo tłuszczu.

    Pączki osączamy z tłuszczu i posypujemy cukrem.

Porady

Donaty najlepiej pieką się w elektrycznej formie takiej podobnej do gofrownicy i są mniej kaloryczne bo pieczone bez tłuszczu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować