Donaty

4.48 (157 ocen)

Amerykańskie pączki z dziurką.

Składniki:

  • Składniki na 15-17 szt.:
    7g suchych drożdży
    2 łyżki ciepłej wody
    1/2kg przesianej mąki
    1 szklanka ciepłego mleka
    40g miękkiego masła
    3 duże żółtka
    50-60g cukru
    1/2 łyżeczki soli
    1/4 łyżeczki cynamonu

    olej do smażenia
    (do frytkownicy 2L)
Wystaw ocenę:

4.48 (157 ocen)

Zobacz również:

Desery

Donaty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • donaty1 1. Drożdże wsypać do miseczki. Wlać wodę. Dokładnie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia się drożdży. Odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut. Do dużej miski wsypać mąkę, cukier, sól i cynamon. Dodać mleko, masło, żółtka i rozczyn drożdżowy. Wszytko razem wymieszać (można mikserem). Następnie ugniatać ok. 5 minut. Ciasto powinno być jak plastelina.
    Odstawić pod przykryciem na 1,5-2h. Po tym czasie ciasto grubo rozwałkować i wycinać pączki (szklanką koło i w środku dziurkę :)
  • donaty frytkownica 2. Pączki przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Smażyć w 170 stopniach (ja smażyłam we frytkownicy) po 2-3 minuty z każdej strony.
    Po ostudzeniu polać lukrem lub czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować