Donaty

5 (159 ocen)

Pieczone pączki z dziurką sa nie mniej smaczne jak tradycyjne smażone w głębokim tłuszczu.

Składniki:

  • 25 gram drożdży
    40 dag maki
    1/2 szklanki cukru
    2 jajka
    3/4 szklanki mleka
    5 dag masła
    szczypta soli
    dodatkowo:
    1/4 szklanki mleka
    20 dag cukru pudru
    1 pomarańcza
Wystaw ocenę:

5 (159 ocen)

Zobacz również:

Desery

Donaty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać do nich ciepłe mleko i kilka łyżek mąki, wymieszać i odstawić do podrośnięcia.
    Masło stopić i przestudzić, pozostałą mąkę przesiać i wymieszać z solą dodać przestudzony tłuszcz, jajka i wyrośnięte drożdże, dokładnie wymieszać ciasto ja robiłam to robotem i na koniec dodać startą skórkę z całej pomarańczy, odstawić do wyrośnięcia.
  • donaty 2. Ciasto po wyrośnięciu przełożyć na stolnicę wysypaną mąką ( ciasto się klei) i rozwałkować na niezbyt cienki placek, szklanką wyciąć krążki, a w nich na środku mniejsze kółeczka, wszystkie elementy ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i po wierzchu posmarować mlekiem
  • donaty 3. Piec w 180st około 15 minut po upieczeniu przestudzić
  • donaty 4. i polać lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku pomarańczowego oraz wody na lukier można dać dowolna posypkę, odstawić do zastygnięcia się lukru.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować