DONATY

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Propozycja na tłusty czwartek - donaty to nie pączki, nie oponki a...ciastko z dziurką jak mawiają. Można je dekorować, można i nie - grunt że są smaczne!

  • Łatwy

Składniki:

  • - drożdże: 5 dekagramów
    - woda: 1 szklanka
    - cukier: 4 łyżki
    - cukier waniliowy (16g): 1 sztuka
    - olej: 4 łyżki
    - sól: 1 szczypta
    - mąka: 2.5 szklanki

    - smalec do smażenia: 4 sztuki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Donaty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdze rozpuszczamy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy szczyptę soli, szklankę wody i olej. Zamieszać, dodać mąkę, wyrobić ciasto i uformować z niego kulę. Ciasto jest dobre wtedy kiedy jest elastyczne, ale nie przywiera do rąk. Wkładamy na około 1 godzinę do lodówki.
  • 2. Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkowujemy je delikatnie na wysypanej mąką stolnicy, na grubość około 0,5 cm. Bierzemy szklankę lub kubek o dużej średnicy i kieliszek o jak najmniejszej. Chodzi o to, żeby donaty wyglądały jak donaty a nie jak oponki.
    Szklanką wykrawamy koła w których środku wykrawamy kolejne - kieliszkiem.Jeśli nie masz odpowiednio dużej szklanki weź zwykłą a środek wycinaj zwykłą plastykową nakrętką od butelki.
  • 3. Smalec rozgrzewamy w szerokim garnku. Na gorący wrzucamy donaty. Pieczemy dosłownie kilka minut z jednej i z drugiej strony.
    Upieczone wykładamy na ręczniki papierowe, żeby odsączyć tłuszcz.
    Gotowe polewamy lukrem, czekoladą, masą krówkową, posypujemy cukrem pudrem, posypką, orzechami...jednym słowem zdobimy jak tylko nam się podoba.
    SMACZNEGO !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować