Domowy smalec z cebulką

4.39 (174 ocen)

Proste i smaczne chłopskie smarowidło do chleba. Wyśmienicie smakuje podane z ogórkiem kiszonym bądź marynowanymi grzybkami

Składniki:

  • 500 g słoniny
    1 średniej wielkości cebula
    1 ząbek czosnku
    sól pieprz - ilość wg uznania
    1 łyżeczka majeranku
Wystaw ocenę:

4.39 (174 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Kanapki Dodatki

Domowy smalec z cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Słoninę kroimy w bardzo drobną kosteczkę.
  • 2. Cebulę kroimy w średniej wielkości kostkę.
  • 3. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę
  • 4. Do garnka z grubym dnem dodajemy pokrojoną słoninę i wytapiamy ją na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.
  • 5. Gdy skwarki delikatnie się zezłocą dodajemy cebulę i przesmażamy przez ok 1 minuty. Zestawiamy z ognia i delikatnie studzimy. Dodajemy sól, pieprz oraz majeranek.
  • 6. Przelewamy do słoików, zamykamy. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia i stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Smalec

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować