Domowy likier jajeczny

0 (0 ocen)

  • 20 min

Nie jestem przekonana do jedzenia surowych jajek, dlatego też mój likier ich nie zawiera. ;)

  • 20 min

Składniki:

  • 8 żółtek
    puszka słodzonego mleka skondensowanego
    400 ml wódki
    1/3 szklanki drobnego cukru
    2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Domowy likier jajeczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Domowy likier jajeczny 1. W garnuszku zagotowujemy wodę do kąpieli wodnej.

    Żółtka dokładnie oddzielamy od białek. Żółtka wkładamy do szklanej miseczki i dodajemy do nich cukier biały oraz waniliowy. Białka odkładamy do lodówki lub zamrażamy.
  • Domowy likier jajeczny 2. Miskę z żółtkami kładziemy na garnku z gotującą się wodą i nieustannie, na średnich obrotach przez dziesięć minut miksujemy. Następnie kładziemy na blacie i powoli, cieniutkim strumieniem dolewamy mleko skondensowane. Następnie wlewamy powoli wódkę (naprawdę powoli, szkoda, żeby się taka pyszność zważyła ;))

    Następnie likier przelewamy do czystych butelek i wstawiamy do lodówki. Taki likier będzie świetnym, wielkanocnym prezentem. ;)

Porady

Można dodać o 100 ml więcej lub mniej wódki by likier miał inną konsystencję.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować