Domowy likier jajeczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnuszku zagotowujemy wodę do kąpieli wodnej.
Żółtka dokładnie oddzielamy od białek. Żółtka wkładamy do szklanej miseczki i dodajemy do nich cukier biały oraz waniliowy. Białka odkładamy do lodówki lub zamrażamy.
2.Miskę z żółtkami kładziemy na garnku z gotującą się wodą i nieustannie, na średnich obrotach przez dziesięć minut miksujemy. Następnie kładziemy na blacie i powoli, cieniutkim strumieniem dolewamy mleko skondensowane. Następnie wlewamy powoli wódkę (naprawdę powoli, szkoda, żeby się taka pyszność zważyła ;))
Następnie likier przelewamy do czystych butelek i wstawiamy do lodówki. Taki likier będzie świetnym, wielkanocnym prezentem. ;)
Porady
Można dodać o 100 ml więcej lub mniej wódki by likier miał inną konsystencję.
Komentarze