Likier z ciemnych winogron

4.88 (165 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Likier z ciemnych winogron jest niezwykle aromatyczny, słodki, wyborny a przede wszystkim znakomicie rozgrzewa. Idealny na długie, zimne jesienne i zimowe wieczory. Przepis na likierek pochodzi ze starego zeszytu babci, stanowi świetną bazę dla tych, którzy mają swoje winorośla.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 3,2 kg ciemnych winogron (najlepiej słodkich i z własnych winorośli)
    1kg cukru
    1l wódki
Wystaw ocenę:

4.88 (165 ocen)

Zobacz również:

Desery Napoje Alkohole Wina Wódki Likiery

Likier z ciemnych winogron - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • winogrono 1. Winogrona oberwać z gron, wypłukać i zagotować z 0,7 litra wody.
  • image-13st322 2. Gotować na małym ogniu przez około 10 min.
  • image-1jiap2l 3. Gorącą zawartość garnka przelać przez sito, pozostałości wyrzucić do kosza.
  • image-12xdd39 4. Sok z winogron ponownie zagotować, dodać cukier, gotować około 10 min na małym ogniu, a następnie pozostawić do wystygnięcia.
  • image-02ltib0 5. Do zimnego soku z winogron dodać alkohol. Przelać do butelek i gotowe. Najlepsze jest to iż można od razu degustować.

Porady

Przed degustacją najlepiej schłodzić w lodówce:) Likieru wychodzi około 3,5l :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Alkohol Likier Winogrona Wódka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować