Domowe paluchy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać do miski. Mleko podgrzać w rondku. Gdy jest lekko ciepłe, kilka jego łyżek rozmieszać z drożdżami w osobnym naczyniu.Do rondla z mlekiem dolać 0,5 szkl wody i zagotować. Wsypać sól, cukier, olej. Wymieszać, wlać jeszcze ok. ½ szkl chłodnej wody i całość przelać do mąki. Dodać rozpuszczone drożdże, wyrobić ciasto. Powinno być lepkie i ciągnące. Jeśli jest zbyt rzadkie dosypać ok. 1/2 szkl. mąki. Przełożyć do miski wysmarowanej olejem i dostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz. Rękami obsypanymi mąką, formować paluchy. Układać na blasze. Pozostawić do wyrośnięcia na 30 min. Piekarnik rozgrzać do temp. 240 st. Do środka wstawić keksówkę napełnioną do połowy wodą. Paluchy naciąć pod skosem. Piec na środkowej półce (uwaga bo łatwo przypalić od spodu) ok. 10-12 min. na rumiano. Studzimy na kratce.
Porady
Paluchy będą jeszcze bardziej chrupiące jeśli damy im chwilkę ostygnąć i ponownie wstawimy do stygnącego piekarnika (ok. 200 st.) na kilka minut (już bez wody w keksówce).
Komentarze