Piwne paluchy

4.5 (153 ocen)

  • 3 godz.

Pomysł na piwne paluchy zrodził się jeszcze w Czechach, gdy latem w drodze do domu zatrzymaliśmy się w jednym z pensjonatów. Piwo dodaje się do ciasta zamiast innych płynów (mleka, wody, jogurtu itp.), dzięki niemu w cieście wyczuwa się delikatny słodowy aromat.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 150ml jasnego piwa (w temperaturze pokojowej)
    2 jaja
    330g mąki (2 szklanki minus 1 łyżka)
    15g drożdży świeżych
    1 łyżeczka cukru
    0,5 łyżeczki soli
    3 łyżki oleju rzepakowego
    50g masła
    1 nieduża cebula
    1 łyżka oleju do smażenia
    Do posypania: kminek, sól morska, sezam

Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Piwa

Piwne paluchy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypać mąkę, dodać sól, pokruszone drożdże, jajko i żółtko rozbełtane z piwem i cukrem (białko zostawić do smarowania paluchów), wyrobić gładkie, miękkie ciasto, w trakcie wyrabiania dodając olej. Z ciasta uformować kulę, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. godzinę).
    Cebulę pokroić drobno, zeszklić na oleju.
    Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść krótko, podzielić na 8 części, z każdej uformować kulkę. Każdą kulkę rozwałkować na kształt owalu, posmarować roztopionym masłem, posypać cebulką, zwinąć w ciasny rulon. Paluchy układać na blasze, przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na ok. 20-30 minut. Pozostałe białko rozmieszać z łyżką piwa, posmarować paluchy, posypać solą, sezamem i kminkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 12-15 minut w temp. 190st.C. Po upieczeniu studzić na kratce.
    Smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piwo Bułka pszenna typu paluch

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować