Domowe mięso gyros - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Umyć i osuszyć mięso, pokroić w cienkie paski. W misce wymieszać olej z solą, pieprzem, słodką papryką, rozmarynem, tymiankiem i odrobiną czosnku granulowanego. Pamiętając, że zawsze na końcu potrawę można doprawić, a ująć nadmiaru przypraw już się nie da… Wrzucić mięso, dokładnie wymieszać, przykryć folią spożywczą i wsadzić do lodówki na 3 godziny. Można i na całą noc
2.Mocno rozgrzać dużą patelnię i wrzucić na nią mięso. Smażyć na brązowy kolor. W międzyczasie pokroić cebulę nabardzo cieniutkie plasterki. Dodać pod koniec smażenia do mięsa. Powinna zdążyć zmięknąć… Spróbować i ewentualnie doprawić tym, czego nam brakuje
Komentarze