Domowa konserwa do słoika

4.5 (165 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Rewelacyjna domowa konserwa pachnąca czosnkiem z pyszną galaretką i tłuszczykiem, którą można bardzo długo przechowywać dzięki trzykrotnej pasteryzacji.

Składniki:

  • 3 kg łopatki wieprzowej
    1,5 kg słoniny
    1 główka czosnku
    3-4 łyżki czarnego pieprzu
    4-5 łyżek soli
    4 łyżki majeranku
    500 ml bardzo zimnej wody
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Domowa konserwa do słoika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Domowa konserwa do słoika. 1. Łopatkę i słoninę pokroić w kawałki, a następnie zmielić na grubym sitku maszynki do mielenia mięsa.Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Do mięsa dodać przyprawy, czosnek i zimną wodę i bardzo dokładnie wymieszać
  • Domowa konserwa do słoika. 2. Czyste wyparzone słoiki napełnić mięsem, zostawiając ok 1 cm od brzegu słoika. Wytrzeć gwint słoika czystą ścierką, aby był suchy i czysty. Dokładnie zakręcić słoiki.
  • Domowa konserwa do słoika. 3. NA dno dużego garnka włożyć ścierkę do naczyń. Na ścierce ustawić słoiki z konserwą. Zalać wodą do 2/3 wysokości słoika. Pasteryzować 1 godzinę od chwili zagotowania się wody, następnie ostudzić, przez następne dwa dni czynność pasteryzacji powtórzyć. W sumie konserwę pasteryzujemy przez 3 dni. Przechowujemy w lodówce nawet rok czasu. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować