Na otrębowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód otrębowy
Składniki mieszamy razem i wylewamy do formy (ja piekę w silikonowej keksówce). Pieczemy ok. 15-20minut w 180stopniach- aż się zarumieni. Pozostawiamy w formie do wystygnięcia.
2.Budyń
Przygotowujemy wg opisu na opakowaniu, zmniejszając ilość cukru bądź w ogóle go pomijając.
3.Galaretka
Herbata musi być zaparzona we wrzątku ok. 8 minut, do naparu dodajemy żelatynę- mieszamy do jej rozpuszczenia. Dodajemy słodzik. Odstawiamy do lodówki, do momentu zastygania żelatyny.
4.Na zimny spód wylewamy ciepły budyń, odstawiamy na godzinę do lodówki, aby ten całkowicie zastygł. Po tym czasie na masę budyniową wykładamy banana pociętego w plastry oraz cząstki pomarańczy i zalewamy tężejącą herbacianą galaretką (zupełnie tak, jakbyśmy postąpili z normalną).
Odstawiamy na parę godzin do lodówki- najlepiej na noc.
Komentarze