dietetyczna zapiekanka z wędzonym łososiem

4.5 (192 ocen)

  • 60 min

Wersja zapiekanki typowo zimowa, skomponowana z zielonych warzyw, pachnącego, wędzonego łososia i masy jajeczno-serowej na bazie wędzonego twarogu.A teraz najważniejsze: ćwiartka ma zaledwie 200 kalorii.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 brokuł lub 1 opakowanie mrożonych różyczek
    1 opakowanie wędzonego łososia (ok. 100g)
    1 cukinia
    pół pora (zielonej części)
    pęczek szczypiorku
    2 jajka
    100g wędzonego twarogu
    150g chudego serka kremowego, np. Linessa 5% z Lidla
    sól, pieprz, ulubione zioła, ja dałam przyprawę Kamis Fit Up! do twarożków
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Dietetyczna zapiekanka z wędzonym łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brokuł gotujemy w osolonym wrzątku, ale nie za długo, wciąż ma być sprężysty. Cukinię myjemy, kroimy w półtalarki, solimy, wrzucamy na parę minut na patelnię, najlepiej grillową. Por kroimy w talarki, szczypiorek szatkujemy. W naczyniu żaroodpornym układamy różyczki brokuła, cukinię, por oraz plastry łososia.
    Przygotowujemy masę jajeczno-serową. Jajka wbijamy do miski, dodajemy kremowy serek oraz pokruszony twaróg, wszyztko razem mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do twarożków. Zalewamy masą warzywa i łososia, obficie posypujemy szczypiorkiem.
    Pieczemy przez około 40 minut w tenperaturze 180 stopni C. Na ostatnie 5 minut możemy włączyć grill.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować