Czosnkowy filet z indyka

4.49 (168 ocen)

Do przygotowania tej wędliny wykorzystałam przepis Paulinki przyslijprzepis.pl/przepis/domowa-wedlina-schab-czosnkowy. Moim udziałem była tylko wymiana schabu na filet indyczy.

Składniki:

  • 1 kg filetu z indyka
    3 ząbki czosnku
    150 g soli peklowej
    150 ml przegotowanej wody osłodzonej 1 łyżeczką cukru
Wystaw ocenę:

4.49 (168 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wędliny

Czosnkowy filet z indyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wędlinę przygotowałam wg przepisu Paulinki
    przyslijprzepis.pl/przepis/domowa-wedlina-schab-czosnkowy

    Filet myjemy, osuszamy, wkładamy do miski posypujemy solą nacieramy.Następnie dodajemy osłodzoną wodę i również nacieramy mięso .Filet powinien wsiąknąć wodę , to co pozostanie wylewamy.Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Obkładamy filet. Następnie filet owijamy ściśle ściereczką i wstawiamy do lodówki na dwa dni. Filet wraz z ścierką owijamy sznurkiem. Zagotowujemy wodę w garnku, gdy zacznie się gotować zmniejszamy ogień. Wrzucamy filet i parzymy 40-50 min. w 80-85 stopni. Po upływie tego czasu filecik wyjąć, schłodzić , czosnek wyrzucić

Porady

Jeżeli będziemy się stosować do przepisu wykonania wg Paulinki to wędlina wyjdzie nam idealna.Filet jest smaczny , kruchy idealny dla Tych którzy lubią chude wędliny

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować