Czerwony ryż razowy z pieczoną kaczką

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Czerwony ryż z dodatkiem przypraw, takich jak anyż, kardamon i ziarna gorczycy... plus kawałki pieczonej kaczki

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - młoda kaczka: 1 sztuka
    - cytryna: 2 sztuki
    - gwiazdki anyżu: 6 sztuk
    - czerwony ryż razowy: 200 gramów
    - kardamon: 3 sztuki
    - pieprz cayenne: 0.33 łyżeczki
    - zielony groszek mrożony: 0.33 szklanki
    - cebula: 1 sztuka
    - czosnek: 2 ząbki
    - imbir świezo starty: 2 łyżeczki
    - białe wino wytrawne: 150 mililitrów
    - suszona żurawina: 3 łyżki
    - marmolada morelowa: 2 łyżki
    - ziarna gorczycy: 1 łyżeczka
    - oliwa z oliwek: 5 łyżek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Czerwony ryż razowy z pieczoną kaczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Czerwony ryż z kaczką (pieczenia kaczki) 1. Rozmrożoną kaczkę (sprawioną, bez podrobów), wypłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Natrzyj solą (także wewnątrz) i oprósz pieprzem. 1,5 cytryny pokrój w ćwiartki, a następnie włóż kawałki cytryny, wraz z ok. 4 gwiazdkami anyżu, do środka. Kaczkę ułóż na kratce w brytfance i włóż do piekarnika nagrzanego do ok. 190 stopni. Piecz przez ok. 3 godziny. Po pierwszej godzinie pieczenia odlej wytopiony tłuszcz. Podczas pozostałego czasu pieczenia polewaj kaczkę (ok. 3-4 razy) nowo wytopionym tłuszczem.
  • 2. Pod koniec pieczenia kaczki zajmij się przygotowaniem ryżu. Ugotuj czerwony ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu (ok. 18 minut w osolonej wodzie).
  • 3. Upieczoną, lekko ostudzoną kaczkę podziel na drobne kawałki - w pierwszej kolejności pozbądź się skórki, a następnie rękoma oddzielaj kawałki mięsa wzdłuż włókien
  • Czerwony ryż razowy z pieczoną kaczką 4. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek drobno posiekaj. W kubeczku wymieszaj ziarna gorczycy z marmoladą morelową. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj cebulę, czosnek, imbir, przyprawy (pozostałe gwiazdki anyżu, kardamon, pieprz cayenne) i smaż przez ok. 1 minutę. Następnie dodaj marmoladę z gorczycą oraz kawałki kaczki. Wymieszaj całość.Smaż przez ok. 1-2 minuty, następnie dodaj ryż. Wymieszaj całość, dodaj zielony groszek i zalej winem. Gotuj tak długo, aż alkohol odparuje. Danie dopraw solą i pieprzem
  • Czerwony ryż razowy z pieczoną kaczką 5. Na końcu dodaj suszoną żurawinę. Wymieszaj całość i przełóż na talerze. Gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować