Czekoladowy torcik z gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywną pianę.Do ubitych białek dodawać stopniowo cukier i na koniec żółtka.Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodać do ciasta i dokładnie wymieszać najlepiej drewnianą łyżką.Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą.Ciasto wyłożyć do tortownicy i piec w piekarniku nagrzanym do160 stopni przez ok 30 minut.Po upieczeniu ciasto wyłożyć na np: deskę aby ostygło.Zimne ciasto przekroić na dwa placki. Czekoladę białą rozpuścić w kąpieli wodnej .Żelatynę rozpuścić odrobinie gorącej wody.Śmietanę ubić dodać serek,żelatynę i rozpuszczoną czekoladę.Jeśli masa jest zbyt płynna to wstawić na chwilę do lodówki.Połowę lekko gęstniejącej masy wyłożyć na pierwszy blat ,na krem poukładać kawałki gruszek z kompotu i rozsmarować resztę kremu. Przykryć drugim blatem lekko dociskając. Robimy masę kakaową:Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej ,przestudzić. Śmietanę ubić i połączyć z rozpuszczona czekoladą.Tak przygotowanym kremem ozdobić torcik.Torcik ozdobić gruszkami i wstawić do lodówki co najmniej na 3 godziny.
Komentarze