To słodka propozycja podania dyni jako danie obiadowe. Złocista dynia przyciąga swoim kolorem i zapachem cynamonowo- waniliowym. Wraz z innymi składnikami idealnie komponuje się z czekoladowym makaronem! POLECAM!
Składniki:
Składniki:
• 400 gram makarony czekoladowego świderki,
• ok 450 gram dyni (waga po obraniu),
• ok 200 gram białego sera
• duża garść orzechów włoskich,
• 1/3 szklanki rodzynek,
• 7 dag masła,
• miód do smaku,
• Cukier waniliowy,
• Cynamon do smaku,
Czekoladowy makaron z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynie kroimy w kostkę. Pokrojoną przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wierzch posypujemy cynamonem i cukrem waniliowym. Na dyni układamy połowę masła pokrojonego w plasterki. Dynię wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy do miękkości w 180°C.
2.Między czasie czekoladowy makaron gotujmy według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy.
Biały ser kroimy w kostkę. Orzechy siekamy na mniejsze części.
3.Pozostałe masło rozpuszczamy na patelni. Do rozpuszczonego dodajemy orzechy, rodzynki oraz ugotowany makaron.
4.Całość chwilkę razem podgrzewamy dosładzając do smaku miodem. Do ciepłego makaronu dodajemy dynię, a po zdjęciu z ognia ser.
Danie porcjujemy na talerze. Przed podaniem dodatkowo oprószamy je cynamonem.
Komentarze