Makaron z dynią i szpinakiem w śmietankowym sosie

4.5 (197 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Złocista dynia hokkaido nadała potrawie cudowną żółtą barwę, tak że nawet pochmurna pogoda za oknem nie była w stanie popsuć mi humoru.
Polecam Wam tę pyszną potrawę nie tylko ze względu na to, że zrobicie ją w pół godziny ale również dlatego, że jest zdrowa, lekka a zarazem sycąca .

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g makaronu np. "uszka"
    1/2 średniej dyni hokkaido
    mała cebula
    2 ząbki czosnku
    łyżka masła
    łyżka oliwy z oliwek
    2 garści świeżego szpinaku
    1 szkl śmietanki 30%
    sól, pieprz
    szczypta papryki słodkiej
    szczypta kurkumy
    szczypta gałki muszkatołowej
    ser grana padano do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Sosy Dania z makaronem

Makaron z dynią i szpinakiem w śmietankowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować al dente, odcedzić.
    W międzyczasie w rondlu rozgrzać mało i oliwę. Zeszklić posiekaną cebulkę, dodać posiekany czosnek i pokrojona w kostkę dynię. Chwilkę przesmażyć, podlać odrobiną wody (tylko tyle aby ledwo zakryła dno). Doprawić do smaku. Dusić ok 10 minut. po tym czasie dodać opłukany szpinak, smażyć chwilę aż zmięknie. Wlać śmietankę i gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając aż sos zacznie gęstnieć a dynia rozpadać się. W razie konieczności doprawić jeszcze do smaku.
    Ugotowany makaron dodać do sosu, wymieszać. Podawać posypany startym serem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Makaron Śmietana Szpinak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.19 (411 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Makaron penne z kurczakiem i szpinakiem

To może cię zainteresować