Czekoladowe ciasto z jagodami

4.5 (179 ocen)

  • 60 min

Pulchne, pyszne dla smakoszy słodkich łakoci

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    1 szkl cukru
    1 budyń czekoladowy
    2 łyżeczki kakao
    4 łyżki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Krem:
    500 ml kremówki czekoladowej
    250 g serka mascarpone
    2 łyżki cukru pudru
    3 łyżeczki żelatyny
    3/4 szkl czarnych jagód

    Polewa i płatki migdałowe do dekoracji

    Forma 24x36
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Czekoladowe ciasto z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić z solą, następnie partiami dodawać cukier. Ciągle ubijać i dodawać po jednym żółtku.
  • 2. Mąkę przesiać z budyniem, kakao i proszkiem do pieczenia. Dodawać do masy jajecznej i delikatnie mieszać.
  • 3. Wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 30 minut w temp 170*C z termoobiegiem. Po schłodzeniu przeciąć.
  • 4. Żelatynę namoczyć w minimalnej ilości wody (ok 50 ml ) po kilku minutach rozpuścić w kąpieli wodnej.
  • 5. Do mocno schłodzonej śmietany dodać serek i cukier. Ubić na sztywno, na koniec dodać żelatynę i energicznie wymieszać. Wsypać jagody i przemieszać łyżką.
  • 6. Krem szybko wyłożyć na przecięty biszkopt, wyrównać i przykryć drugą częścią biszkopta. Docisnąć, polać polewą i posypać płatkami migdałów. Odstawić do schłodzenia.

Porady

Zamiast czarnych jagód, mogą być owoce borówki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Jagody

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować