Czarne kluski bez mąki

4.46 (189 ocen)

  • 3 godz. 20 min
  • Dla 4 osób

Przepis od mojej babci. Jest przy nich trochę roboty, ale czarne kluski są wyśmienite.

  • 3 godz. 20 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków surowych
    800 g ziemniaków ugotowanych
    sól
    Dodatkowo: ściereczka bawełniana lub lniana
Wystaw ocenę:

4.46 (189 ocen)

Zobacz również:

Kluski Dania główne

Czarne kluski bez mąki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce, takiej jak na placki ziemniaczane. Ugotowane przecisnąć przez praskę. Starte ziemniaki dać na sitko i poczekać, aż ścieknie z nich woda. Następnie położyć ziemniaki na ściereczkę i odcisnąć je dokładnie. W wodzie na dnie pozostanie osad. Wodę należy delikatnie zlać, a osad (skrobię) zostawić.
    Surowe ziemniaki trzeba pomieszać z ugotowanymi, doprawić solą do smaku. Dodać do nich osad z wody (skrobię).
    Z tak powstałej masy kulać kluski. Gotować je w osolonym wrzątku ok. 15 do 20 min. Przed wyjęciem, trzeba sprawdzać, czy nie są jeszcze surowe. Robimy to w ten sposób, że wyjmujemy 1 kluskę, kroimy ją na pół i sprawdzamy, czy jest miękka.
    Smacznego :)

Porady

klusek nie kulamy wcześniej!!! trzeba je od razu ugotować.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować