Czarne kluski bez mąki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce, takiej jak na placki ziemniaczane. Ugotowane przecisnąć przez praskę. Starte ziemniaki dać na sitko i poczekać, aż ścieknie z nich woda. Następnie położyć ziemniaki na ściereczkę i odcisnąć je dokładnie. W wodzie na dnie pozostanie osad. Wodę należy delikatnie zlać, a osad (skrobię) zostawić.
Surowe ziemniaki trzeba pomieszać z ugotowanymi, doprawić solą do smaku. Dodać do nich osad z wody (skrobię).
Z tak powstałej masy kulać kluski. Gotować je w osolonym wrzątku ok. 15 do 20 min. Przed wyjęciem, trzeba sprawdzać, czy nie są jeszcze surowe. Robimy to w ten sposób, że wyjmujemy 1 kluskę, kroimy ją na pół i sprawdzamy, czy jest miękka.
Smacznego :)
Porady
klusek nie kulamy wcześniej!!! trzeba je od razu ugotować.
Komentarze