Cytrynowy łosoś z orzechowym kuskusem

0 (0 ocen)

  • 25 min

Szybki, zdrowy i pyszny obiad gotowy w 25 minut. Łosoś gotowany na parze z aromatem cytrynowym i płatkami papryki, orzechowy kuskus i brokuły. Samo zdrowie!

  • 25 min

Składniki:

  • 500g łososia
    skórka z połowy cytryny
    2 łyżki suszonej natki pietruszki
    łyżka płatków słodkiej papryki
    2 łyżki oliwy z oliwek
    sól, biały pieprz

    0,5l bulionu drobiowego
    kasza kuskus
    orzechy włoskie 2 garście

    brokuły
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Cytrynowy łosoś z orzechowym kuskusem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łososia oskrobujemy z łusek, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Z oliwy, suszonej natki pietruszki, skórki cytrynowej, płatków papryki, soli i białego pieprzu przygotowujemy marynatę. łososia dzielimy na trzy porcje i obtaczamy w marynacie. Łososia przygotowujemy na parze kilkanaście minut. Na drugim sitku umieszczonym ponad rybą układamy różyczki brokułu. Gotujemy aż będą półmiękkie.
    Bulion drobiowy podgrzewamy do wrzenia. Wsypujemy kuskus tak aby pozostało około 1 cm płynu nad kaszą. Pozostawiamy pod przykryciem aż napęcznieje. Orzechy włoskie grubo siekamy. dodajemy do kaszy i mieszamy. łososia serwujemy w towarzystwie orzechowego kuskusu i brokułów.

Porady

Bulion drobiowy najlepiej mieć poporcjowany i zamrożony. Dzięki temu zawsze mamy go kiedy jest potrzebny. Rybę możemy zamarynować rano i pozostawić przez cały dzień w lodówce. Będzie bardziej aromatyczna.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza Kuskus Łosoś Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować