Cytrynowy całusek

4.5 (153 ocen)

  • 60 min

Delikatne i orzeźwiające ciasto z biszkoptami i galaretką.

  • 60 min

Składniki:


  • SKŁADNIKI:
    * biszkopty okrągłe - 2 paczki
    * powidła śliwkowe lub marmolada - 100 g
    * budyń waniliowy z cukrem - 2 op
    * cukier - 2 łyżki
    * galaretka cytrynowa - 4 szt
    * masło - 200 g
    * mleko - 500 ml
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Cytrynowy całusek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

    Blachę ( u mnie wielkość 30×25 ) delikatnie natłuszczamy masłem / lub margaryną.

    Biszkopty smarujemy powidłami i sklejamy po 2 szt podstawami do siebie.

    Układamy na blasze w równych odstępach ( masło pomoże im „ustać” na miejscu ).

    2 galaretki rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzątku , dokładnie mieszamy i odstawiamy do stężenia.

    To samo czynimy po ok. 15 minutach z 2 pozostałymi rozpuszczając je jednak w osobnym naczyniu.

    Budynie gotujemy na mleku wg. przepisu na opakowaniu dodając 2 łyżki cukru ( dodatkowy cukier możemy śmiało pominąć jeśli wystarczająca jest dla nas słodycz budyniu).

    Miękkie masło ucieramy na gładką masę stopniowo dodając wystudzony budyń.

    Po wymieszaniu dodajemy tężejące 2 galaretki i wszystko razem dokładnie mieszamy.

    Przygotowaną masę delikatnie wylewamy na ułożone biszkopty uważając by ich nie pokręcić ( absolutnie nie zepsuje to smaku , ale efekt wizualny nie będzie już tak zachwycający ).

    Wkładamy do lodówki , a po lekkim stwardnieniu zalewamy pozostałymi 2 galaretkami.

    Odstawiamy do stężenia.

    Zajadamy!

    Smacznego!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Budyń Cytryna Galaretka Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować