Ciasto Kasata

4.5 (158 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kolorowe ciasto z masą budyniową, rodzynkami i orzeszkami.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:
    • 6 jajek
    • 6 łyżek mąki pszennej
    • 6 łyżek mąki ziemniaczanej
    • 1 łyżka proszku do pieczenia
    • Niepełna szklanka cukru
    Składniki na masę:
    • 3 różno kolorowe galaretki
    • 1 łyżka kakao
    • 10 dag rodzynek
    • 10 dag orzechów włoskich
    • 2 budynie
    • 3 szk. mleka
    • 1 kostka margaryny
    • 4 łyżki cukru
    Składniki na poncz:
    • Olejek rumowy
    • 1 kieliszek wódki
    • Szczypta cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty Budynie Galaretki

Ciasto kasata - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • białko 1. Białka wbijamy do miski, zostawiając żółtka.
    Miksujemy mikserem.
  • cukier 2. Dodajemy cukier.
  • żółtka 3. Następnie dokładamy żółtka.
  • mąka 4. Mąki mieszamy razem z proszkiem.
  • mąka 5. Stopniowo dodajemy do masy jajecznej, miksując.
  • biszkopt 6. Przekładamy do tortownicy.
    Pieczemy 30 minut w 180 °C.
  • galaretki 7. Galaretki rozpuszczamy każdą z osobna w 1 szk. wody gorącej, chłodzimy żeby stężały.
  • rodzynki 8. Rodzynki zalewamy wodą, orzechy kruszymy.
  • mleko 9. 2 szk. mleka gotujemy.
  • budyń 10. W pozostałej szklance mleka rozrabiamy budyń z cukrem.
  • budyń 11. Wlewamy do gotującego mleka, mieszając żeby się nie przypalił, następnie studzimy.
  • margaryna 12. Margarynę ucieramy mikserem.
  • budyń 13. Stopniowo dodajemy budyń.
  • kakao 14. Masę dzielimy na dwie części.
    Do jednej dodajemy kakao
  • rodzynki 15. Następnie rodzynki i orzechy, mieszamy.
  • biszkopt 16. Biszkopt dzielimy na dwie części.
    Jedną część układamy na dni tortownicy.
  • masa 17. Wszystkie składniki na poncz razem mieszamy.
    Biszkopt nakrapiamy ponczem.
    Nakładamy ciemną masę.
  • biszkopt 18. Przykrywamy drugim biszkoptem.
  • poncz 19. Ponownie nakrapiamy ponczem.
  • galaretki 20. Galaretki kroimy w kostkę.

    Mieszamy z jasną masą.
  • ciasto 21. Wykładamy na biszkopt.

    Chłodzimy ciasto w lodówce 2 godziny.

    Ciasto gotowe.

    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Budyń Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Na zimno Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować