Cytrynowy całusek

0 (0 ocen)

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Lubię wejść do kuchni i przygotować coś bez zamierzonego celu. Właśnie tak powstał mój cytrynowy całusek. Upiekłam spód, zrobiłam krem, spojrzałam na biszkopty, a potem pomyślałam, aby może zrobić galaretkę... Ciasto okazało się istnym hitem.

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • (Forma o wymiarach 22 x 26 cm)
    Biszkopt:
    3 jajka
    100g cukru
    60g mąki pszennej
    1 łyżka kakao
    Poncz do nasączenia:
    100 ml wody
    1 łyżka cukru pudru
    sok z 1/2 cytryny
    Krem:
    250g serka mascarpone
    330 ml śmietanki 30-36%
    3 łyżki cukru pudru (płaskie)
    sok z 1 cytryny
    skórka z 1 cytryny
    Ponadto:
    około 40 okrągłych biszkoptów
    około 20 łyżeczek dżemu/konfitury (płaskich; u mnie czarna porzeczka)
    2 galaretki cytrynowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty

Cytrynowy całusek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretki przygotować według opisu z opakowania, ostudzić i wstawić do lodówki, aby lekko stężały.
    Upiec biszkopt.
    Białka ubić na sztywną pianę.
    (Uważać, aby jej "nie przebić".)
    Pod koniec ubijania powoli dodać cukier i po chwili - po 1 żółtku.
    Na koniec delikatnie oraz stopniowo wmieszać mąkę przesianą z kakao.
    Masę przelać do formy z dnem wysłanym papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
    Piec 30 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach.
    Przygotować krem.
    Śmietankę z cukrem ubić na sztywno, a następnie delikatnie połączyć z serkiem mascarpone - zmiksowanym ze skórką oraz sokiem z cytryny.
    Całość.
    Biszkopt nasączyć uprzednio przygotowanym ponczem i równomiernie wyłożyć na niego krem.
    Połowę biszkoptów posmarować dżemem oraz złożyć z resztą ciastek.
    Złożone ciasteczka ułożyć na kremie, a całość zalać tężejącą galaretką.
    Ciasto schłodzić w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Mascarpone Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować