CYTRYNOWIEC Z BRZOSKWINIAMI

5 (149 ocen)

  • 60 min

Orzeźwiające ciasto do kawy.

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    3/4 szklanki cukru
    1/2 szklanki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki przegotowanej ostudzonej wody
    Masa cytrynowa:
    2,5 cytryny
    1,5 szkl wody
    2 budynie waniliowe
    1 i 1/2 szkl cukru
    1 kostka miękkiej Kasi (250g) lub masła
    Śmietankowa pianka:
    1/2 l śmietanki kremówki (30% lub 36%)
    2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 1/3 szklanki ciepłej wody
    3 łyżki przesianego cukru pudru
    DODATKOWO:
    herbatniki (ok. 180g)
    1 puszka brzoskwiń
Wystaw ocenę:

5 (149 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty

Cytrynowiec z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Oddzielić żółtka od białek.
    Białka ubić na sztywną pianę.
    Dodać cukier i żółtka. Ubijać do rozpuszczania cukru.
    Dodać wodę. Wsypać przesiane mąki i proszek do pieczenia.
    Delikatnie wymieszać żeby nie było grudek. Wylać na formę o wymiarach 23x33cm.
    i piec przez około 30 min.
  • 2. Masa cytrynowa: Odcisnąć sok z cytryn.
    Dolać do soku wodę, odlać 0,5 szklanki i zagotować resztę z cukrem.
    Do odlanej wody z sokiem wsypujemy budynie i mieszamy.
    Gdy się zagotuje wlać mieszankę budyniową.
    Mieszać aż powstanie gęsty budyń. Ostudzić.
    Masło rozetrzeć mikserem, stopniowo dodawać wystudzony budyń.
    Można dodać cukru pudru jeśli masa jest dla nas mało słodka.
  • 3. Pianka z kremówki: Śmietankę dobrze ubijamy.
    Dodajemy cukier puder. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szkl ciepłej wody.
    Ostudzoną wlewamy do śmietanki. Brzoskwinie odsączamy i kroimy w kostkę.
  • 4. Przełożenie ciasta: Biszkopt- masa cytrynowa- herbatniki
    - brzoskwinie- śmietanka.
  • 5. Ciasto schładzamy w lodówce.

Porady

Do ciasta można użyć także ananasów, równie dobrze smakuje:)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować