Cytryniaczek

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pulchniutki biszkopt, winna masa cytrynowa, aksamitna masa śmietanowa, a to wszystko wykończone herbatnikami ze słodką polewą czekoladową :) Wszystko razem komponuje się idealnie !!

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na biszkopt (brytfanka 25/35cm):

    5 jaj
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szkl. mąki
    1 szkl. cukru

    Składniki na masę cytrynową:

    2 budynie śmietankowe z cukrem (lub 2 budynie śmietankowe i 2-3 łyżki cukru)
    sok z 3 cytryn
    woda
    1 kostka masła/margaryny zwykłej

    Składniki na masę śmietanową:

    600ml śmietanki 30%
    3 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 1/2 szkl. wrzątku
    1 cukier waniliowy
    1 łyżka cukru

    Składniki na polewę:

    1 czekolada mleczna
    1 czekolada gorzka
    1/2 kostki masła/margaryny zwykłej

    Dodatkowo:

    150g herbatników
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Cytryniaczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy biszkopt: białka oddzielamy od żółtek. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia, chwilę roztrzepujemy i odstawiamy na 10-15 min., by żółtka spuchły. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i ubijamy do momentu rozpuszczenia się cukru. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy stopniowo w małych porcjach żółtka. Następnie stopniowo dodajemy mąkę. Mieszamy chwilę, tylko do połączenia się składników, mikserem na małych obrotach lub łyżką. Masę biszkoptową wylewamy do natłuszczonej tortownicy i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok.25min. w temp. 200st. do „suchego patyczka”. Pamiętajmy, że biszkoptu nie można sprawdzać wcześniej niż po ok.20min. pieczenia, ponieważ wcześniejsze otwarcie piekarnika może spowodować opadnięcie ciasta. Ciasto wyciągamy z piekarnika po przestudzeniu.
  • 2. Wyciśnięty sok z 3 cytryn uzupełniamy wodą do pojemności 500ml. Odlewamy pół szklanki, a resztę zagotowujemy. W odlanej części soku cytrynowego rozrabiamy budynie. Łączymy z gotującym się sokiem, cały czas mieszając. Studzimy. Masło/margarynę zwykłą ucieramy na puch i dokładamy stopniowo ugotowany budyń, cały czas miksując. Pamiętajmy, by budyń i masło/margaryna zwykła były w tej samej temperaturze pokojowej. Wykładamy masę cytrynową na wystudzony biszkopt. Schładzamy w lodówce.
  • 3. Masa śmietanowa: śmietanki ubijamy z cukrem i cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodajemy wystudzoną żelatynę. Masę śmietanową wykładamy na masę cytrynową.
  • 4. Na wierzch wykładamy herbatniki. Czekolady topimy w rondelku wraz z masłem/margaryną zwykłą. Po wystudzeniu polewamy nią ciasto i dobrze schładzamy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.53 (247 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Knedle ze śliwkami

To może cię zainteresować