Pulchniutki biszkopt, winna masa cytrynowa, aksamitna masa śmietanowa, a to wszystko wykończone herbatnikami ze słodką polewą czekoladową :) Wszystko razem komponuje się idealnie !!
1.Przygotowujemy biszkopt: białka oddzielamy od żółtek. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia, chwilę roztrzepujemy i odstawiamy na 10-15 min., by żółtka spuchły. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i ubijamy do momentu rozpuszczenia się cukru. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy stopniowo w małych porcjach żółtka. Następnie stopniowo dodajemy mąkę. Mieszamy chwilę, tylko do połączenia się składników, mikserem na małych obrotach lub łyżką. Masę biszkoptową wylewamy do natłuszczonej tortownicy i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok.25min. w temp. 200st. do „suchego patyczka”. Pamiętajmy, że biszkoptu nie można sprawdzać wcześniej niż po ok.20min. pieczenia, ponieważ wcześniejsze otwarcie piekarnika może spowodować opadnięcie ciasta. Ciasto wyciągamy z piekarnika po przestudzeniu.
2.Wyciśnięty sok z 3 cytryn uzupełniamy wodą do pojemności 500ml. Odlewamy pół szklanki, a resztę zagotowujemy. W odlanej części soku cytrynowego rozrabiamy budynie. Łączymy z gotującym się sokiem, cały czas mieszając. Studzimy. Masło/margarynę zwykłą ucieramy na puch i dokładamy stopniowo ugotowany budyń, cały czas miksując. Pamiętajmy, by budyń i masło/margaryna zwykła były w tej samej temperaturze pokojowej. Wykładamy masę cytrynową na wystudzony biszkopt. Schładzamy w lodówce.
3.Masa śmietanowa: śmietanki ubijamy z cukrem i cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodajemy wystudzoną żelatynę. Masę śmietanową wykładamy na masę cytrynową.
4.Na wierzch wykładamy herbatniki. Czekolady topimy w rondelku wraz z masłem/margaryną zwykłą. Po wystudzeniu polewamy nią ciasto i dobrze schładzamy w lodówce.
Komentarze