Cupcakes al tiramisu

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Średni

Tiramisu w nowej odslonie

  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:


  • - mąka pszenna: 150 gramów
    - mąka ziemniaczana: 50 gramów
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - jajka: 3 sztuki
    - cukier: 160 gramów
    - olej: 90 mililitrów
    - ekstrakt z wanilii: 1 łyżeczka
    - letnie mleko: 50 mililitrów
    - mocne expresso: 0.75 szklanki
    - mascarpone: 250 gramów
    - śmietana 36%: 250 mililitrów
    - cukier puder: 3 łyżki
    - likier Amaretto: 0.5 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Cupcakes al tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st.C. Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiać. żółtka, ½ cukru, olej, wanilię ubić mikserem, aż masa będzie puszysta, za bardzo puszysta to ona jednak nie będzie!! Dodać połowę mleka, połowę mąki (ciągle ubijajac) i znowu resztę mleka i mąki.
    Z białek i pozostałego cukru ubić puszystą pianę, dodać 1/4 do masy i dobrze wymieszać, resztę piany bardzo delikatnie połączyć z masą. Wyłożyć ciasto do foremek. Piec okolo 25min. Ja wlałam ciasto aż po brzegi cupcakes, urosło ale nie uciekło. Uwaga: z tego przepisu wyjdzie 13 cupcakes, z proporcji na krem można udekorować tylko 7 cupcakes. Jesli chcecie udekorować wszystkie to trzeba podwoić składniki kremu.

    Do nasączenia: 3/4 szklanki mocnego expresso+ troszkę amaretto lub innego likieru

    Ubić śmietanę z cukrem, jak osiagniemy konsystencję ciasta nalesnikowego dodać porcjami mascarpone a potem likier. Tak ja ubijałam i było dobrze, nigdy nie ubijałam mascarpone ze śmietaną. Niektorzy ubijają wszystko razem ale ja sie bałam…
    Zostawić babeczki w papilotkach, poczekać aż ostygną, ja je zrobiłam wieczorem a skonczyłam rano. Kazdą babeczkę naciać stożkowo, tzn wyciać taki lejek, wyciągnąć wycięte ciasto, środek każdej babeczki nasączyć kawą i posmarować ubitym kremem. Ja dałam tak sporo tego kremu, następnie zanużyć w kawie kapelusik i przykryć babeczkę. Udekorować pozostałym kremem według gustu.

    Całosć posypałam kakao. Przechowywać w lodówce. Ja zrobiłam o 9 tej rano a o 14.00 je skonsumowalismy. Było dobrze, ciasto dobrze nasiąkło kawą
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować