Cupcakes al tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st.C. Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiać. żółtka, ½ cukru, olej, wanilię ubić mikserem, aż masa będzie puszysta, za bardzo puszysta to ona jednak nie będzie!! Dodać połowę mleka, połowę mąki (ciągle ubijajac) i znowu resztę mleka i mąki.
Z białek i pozostałego cukru ubić puszystą pianę, dodać 1/4 do masy i dobrze wymieszać, resztę piany bardzo delikatnie połączyć z masą. Wyłożyć ciasto do foremek. Piec okolo 25min. Ja wlałam ciasto aż po brzegi cupcakes, urosło ale nie uciekło. Uwaga: z tego przepisu wyjdzie 13 cupcakes, z proporcji na krem można udekorować tylko 7 cupcakes. Jesli chcecie udekorować wszystkie to trzeba podwoić składniki kremu.
Do nasączenia: 3/4 szklanki mocnego expresso+ troszkę amaretto lub innego likieru
Ubić śmietanę z cukrem, jak osiagniemy konsystencję ciasta nalesnikowego dodać porcjami mascarpone a potem likier. Tak ja ubijałam i było dobrze, nigdy nie ubijałam mascarpone ze śmietaną. Niektorzy ubijają wszystko razem ale ja sie bałam…
Zostawić babeczki w papilotkach, poczekać aż ostygną, ja je zrobiłam wieczorem a skonczyłam rano. Kazdą babeczkę naciać stożkowo, tzn wyciać taki lejek, wyciągnąć wycięte ciasto, środek każdej babeczki nasączyć kawą i posmarować ubitym kremem. Ja dałam tak sporo tego kremu, następnie zanużyć w kawie kapelusik i przykryć babeczkę. Udekorować pozostałym kremem według gustu.
Całosć posypałam kakao. Przechowywać w lodówce. Ja zrobiłam o 9 tej rano a o 14.00 je skonsumowalismy. Było dobrze, ciasto dobrze nasiąkło kawą
Komentarze