Waniliowe cupcakes

0 (0 ocen)

  • 60 min

Puszyste, wspaniałe cupcakes do kawy, herbaty.

  • 60 min

Składniki:

  • 20 dag mąki tortowej
    3 jajka
    15 dag cukru
    ½ kostki masła lub margaryny
    Laska wanilii
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    Forma do pieczenia muffinek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Muffinki

Waniliowe cupcakes - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzej piec do 170*C
  • 2. Formę do pieczenia dokładnie posmaruj tłuszczem( masło, margaryna)
  • 3. Oddziel żółtka od białek
  • 4. Tłuszcz, cukier , żółtka i ziarenka wanilii utrzyj mikserem na puszysty krem
  • 5. Ciągle ucierając dodaj powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia
  • 6. Ubij białka na puszystą pianę i delikatnie mieszając wykładaj pianę na ciasto
  • 7. Przygotowane ciasto wykładaj delikatnie do formy wypełniając ok. ¾ każdego zagłębienia.
  • 8. Wstaw do pieca na ok. 25-30 minut sprawdzając stopień wypieczenia suchym patyczkiem
  • 9. Gotowe, lekko przestudzone cupcakes posyp cukrem pudrem i gotowe.

Porady

Cupcakes można upiec również w pojedynczych papilotach

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować