Dietetyczna cukinia faszerowana kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę, skrapiamy oliwą, dodajemy posiekany ząbek czosnku, łyżeczkę wiórek kokosowych, kilka orzeszków ziemnych i posiekany tymianek. Całość zostawiamy na kilka godzin.
2.Cukinię myjemy, przecinamy na pół i wydrążamy środki.
3.Na patelni podsmażamy posiekaną w kostkę cebulę, dodajemy kurczaka z marynatą i smażymy. Do podsmażonego mięsa dodajemy miąższ z cukinii pokrojony w drobną kostkę, pomidora i paprykę również pokrojone w kosteczkę.
Całość dusimy aż do momentu, kiedy woda z cukinii całkowicie odparuje. Doprawiamy przyprawami do smaku.
4.Wydrążone cukinie napełniamy gotowym farszem, układamy na patelni i podlewamy niewielką ilością wody. Dusimy pod przykryciem 15-20 minut, aż cukinia zmięknie.
Porady
Do farszu można dodać mięso mielone, a także niewielką ilość kaszy kuskus lub ryżu.
Komentarze