Cukinia faszerowana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinie myjemy, obcinamy końcówki, kroimy na pół, wydrążamy łyżką środek, solimy i pieprzymy i podsmażamy wewnętrzną stroną na oleju - żeby brzegi się zrumieniły. Później przygotowujemy farsz - na patelni podsmażamy czosnek i dymkę, następnie dodajemy pora i paprykę. Doprawiamy i dusimy warzywa przez chwilę, następnie dodajemy mięso i podsmażamy wszystko razem mieszając. Kiedy mięso będzie już posmażone - doprawiamy wszystko koncentratem i keczupem lub sosem chilli. Kotowy farsz upychamy w cukinie, następnie układamy na wierzchu czarny oliwki i pokruszoną fetę. Cukinię pieczemy około 30 minut - aż feta zacznie się rumienić.
Porady
Cukinię możemy podać samodzielnie lub przygotować do niej ryż lub makaron.
Komentarze