Cukinia faszerowana

0 (0 ocen)

  • 30 min

Cukinia faszerowana mięsem mielonym z dodatkiem warzyw. Bardzo pyszne i sycące danie. Sezon na cukinię trwa w pełni więc zachęcam do wykorzystania przepisu w swojej kuchni :-).

  • 30 min

Składniki:

  • -4 cukinie
    -1 kg mięsa mielonego np. z łopatki, kurczaka (u mnie z indyka)
    -3 marchewki
    -1 cebula
    -1 por
    -2 duże pomidory lub 3 mniejsze
    -2 łyżki koncentratu pomidorowego
    -1 łyżka jogurtu greckiego
    -sól, pieprz
    -tymianek, ostra papryka, majeranek
    -100 g sera żółtego
    -oliwa z oliwek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Cukinia faszerowana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na rozgrzaną patelnię wlewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojonego w pół plasterki pora oraz z starte marchewki. Smażymy około 5 minut dodając po tym czasie rozdrobnione mięso mielone oraz pomidory pokrojone w kostkę. Dusimy na małym ogniu do miękkości, dodając pod koniec przyprawy, koncentrat pomidorowy oraz jogurt grecki. Dodajemy natkę pietruszki. Odstawiamy.
    Cukinię myjemy a następnie kroimy wzdłuż na pół. Wydrążamy miękki środek (pestki) pozostawiając jak najwięcej miąższu. Przyprawiamy solą oraz pieprzem.
    Powstałym farszem napełniamy zagłębienia w cukinii. Wierz posypujemy startym serem żółtym.
    Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 30-40 minut.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Mięso Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować