Cukinia faszerowana mięsem mielonym z dodatkiem warzyw. Bardzo pyszne i sycące danie. Sezon na cukinię trwa w pełni więc zachęcam do wykorzystania przepisu w swojej kuchni :-).
30 min
Składniki:
-4 cukinie
-1 kg mięsa mielonego np. z łopatki, kurczaka (u mnie z indyka)
-3 marchewki
-1 cebula
-1 por
-2 duże pomidory lub 3 mniejsze
-2 łyżki koncentratu pomidorowego
-1 łyżka jogurtu greckiego
-sól, pieprz
-tymianek, ostra papryka, majeranek
-100 g sera żółtego
-oliwa z oliwek
Cukinia faszerowana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na rozgrzaną patelnię wlewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojonego w pół plasterki pora oraz z starte marchewki. Smażymy około 5 minut dodając po tym czasie rozdrobnione mięso mielone oraz pomidory pokrojone w kostkę. Dusimy na małym ogniu do miękkości, dodając pod koniec przyprawy, koncentrat pomidorowy oraz jogurt grecki. Dodajemy natkę pietruszki. Odstawiamy.
Cukinię myjemy a następnie kroimy wzdłuż na pół. Wydrążamy miękki środek (pestki) pozostawiając jak najwięcej miąższu. Przyprawiamy solą oraz pieprzem.
Powstałym farszem napełniamy zagłębienia w cukinii. Wierz posypujemy startym serem żółtym.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 30-40 minut.
Smacznego :)
Komentarze