Pieczarki faszerowane

0 (0 ocen)

  • 45 min

Mogą stanowić samodzielne, lekkie danie lub dodatek do mięsa

  • 45 min

Składniki:

  • - 0,5 kg surowych, niewielkich pieczarek
    - 1 niewielki por
    - 2 ząbki czosnku
    - kawałek sera z niebieską pleśnią
    - kawałek sera żółtego
    - sól i pieprz

Pieczarki faszerowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki myjemy, wycinamy im ogonki i wydrążamy trochę wnętrza. Osobno przygotujemy farsz - czosnek przeciskamy przez praskę, pora drobno kroimy i mieszamy z czosnkiem, przyprawiamy solą i pieprzem - do środka ścieramy ser żółty i kruszymy ser pleśniowy, dodajemy odrobinę oleju, żeby farsz się ładnie wymieszał. Wydrążone kapelusze napełniamy farszem i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczarki pieczemy w piekarniku aż ser się rozpuści a wierzch lekko zrumieni.

Porady

Możemy w tym celu użyć również większych pieczarek - będzie w tym celu również potrzebna większa ilość farszu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy